Over mij

Ik begon met dansen toen ik ongeveer 9 jaar was. Maar voordat ik ook maar in een dansschool geweest was riep ik al dat ik balletjuf wilde worden. Toen ik eenmaal begon was er dan ook geen houden meer aan, al snel werd één keer per week klassiek ballet twee keer en dat met spitzen, caractère, modern, tap en flamenco. Na een succesvolle auditie voor de Havo voor Muziek en Dans in Rotterdam begon ik met mijn 15 jaar vol goede moed aan deze vooropleiding voor de dansacademie. Deze heb ik afgesloten op het hoogste niveau.

Na nog meer succesvolle audities door het hele land viel uiteindelijk mijn keuze op de Docent Dans opleiding van de Theaterschool in Amsterdam. Dit omdat er in deze opleiding veel ruimte is voor het maken van eigen stukken waardoor ik mijn creativiteit volop tot uiting kon brengen. En hoewel er geen flamenco in het programma zat viel ook die passie niet te onderdrukken. En na een korte periode van intensieve privé lessen in Sevilla van Carmen Segura Rodriguez was ik dan ook helemaal verkocht. Ik moest en zou terug. En dat gebeurde ook, twee zomers later vertrok ik voor 5 weken alleen naar Sevilla. Daar volgde ik flamenco lessen in het Museo del Baile Flamenco de Christina Hoyos. De altijd enthousiaste Juan Paredes zorgt ervoor dat ik vanaf dat moment alleen nog maar terug wilde. Inmiddels heb ik ook de Curso Intensivo de Verano van de Fundacion Christina Heeren gevolgd in Sevilla (zomer ’07). Dit was ontzettend leerzaam en inspirerend. Ook in Nederland volg ik diverse workshops om mijn niveau op pijl te houden.

Een andere grote passie van mij is moderne dans. Sinds 2008 mag ik in de zomers mijn lessen moderne dans geven aan het Centre de Danse du Marais in Parijs. Waar en wanneer ik verder lesgeef kun je op de Nieuws-pagina vinden in het rooster.

Verder ben ik van mening dat je altijd kunt en moet blijven leren, daarom volg ik diverse cursussen (flamenco, peuterdans, choreografie, euritmie) en neem ik ook zelf nog iedere week lessen in diverse dansvormen. Ik blijf mezelf uitdagen omdat ik het heerlijk vind om bij te leren en mezelf zo te verbreden en verdiepen. Om die reden ben ik in augustus 2010 dan ook naar New York City (Verenigde Staten) verhuisd om me daar te verdiepen in de Cunningham Techniek. Ik heb, met behulp van een Foreign Fulbright Award en een Prins Bernhard Cultuurfonds-beurs, een jaar aan de Merce Cunningham Studio in het International Program kunnen trainen. Ik pas veel van het geleerde toe in mijn lessen en geef in de zomers in Parijs ook speciale introductie workshops in de Cunningham techniek en zijn manier van composities maken.

En omdat ik altijd bij wil blijven leren ben ik na mijn terugkomst uit New York City begonnen aan een pre-master Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Mijn master master Publiek Management heb ik afgerond met een stage bij de Directie Kunsten van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hier was ik betrokken bij diverse projecten rondom nieuwe manieren van kunstfinanciering. Daarnaast heb ik mijn afstudeerscriptie geschreven over leiderschap in de culturele sector.

Sinds mijn afstuderen heb ik mij bij verschillende organisaties ingezet op het zakelijke vlak. Zo heb ik onder andere gewerktvoor Theatergroep Poolse Vis, Art Generation, ZID Theater en Holland Dance. Ondanks alle fantastische uitdagingen die deze organisaties mij geboden hebben de afgelopen jaren kan de dans niet wegblijven uit mijn leven, in 2016 was Pictures of Things van Amos Ben-Tal te zien in het Korzo Theater en in 2017 was ik onderdeel van de voorstelling van Heather Ware (Leine & Roebana) die gemaakt werd in Korzo. In de zomer van 2016 was ik de volledige zomer te vinden zijn in Parijs om lessen te geven. Daarna ben ik zes maanden in Bangalore (India) geweest om bij Attakkalari lessen te geven op de beroepsopleiding tot moderne danser. Ik kreeg de kans om nog twee keer terug te gaan naar India – naar Bangalore (2017) en naar Himachal Pradesh (2018) – en om al 10 jaar als gastdocent verbonden te zijn aan het Centre de Danse du Marais in Parijs. Ook het komende jaar staan er weer veel dansreizen op de agenda.

Momenteel is Parijs mijn thuisbasis waar ik vaste lessen geef op de opleiding van Paris Marais Dance School en ik samen met mijn vrouw Carolina Kzan Omaro Productions heb opgericht waar ik werkzaam ben als choreograaf en producent.

Facebook / Instagram